Broušení dlát a hoblíků
První, co byste měli umět, než začnete cokoliv dělat, je naučit se brousit dláto, broušení nože hoblíku je obdobné, jen je o něco širší.
Postup:
- Potřebujeme dva brousky. Hrubý (nejlépe vyhovuje dvouvrstvý karborundový) a jemný z břidlice, velikost cca 200x50x25 mm.
- Každý určitě doma nějaký brousek najde, ale brusná plocha nebude od předchozího používání rovná, proto doporučuji koupit brousky nové. Ušetříte si spoustu času při učení.
- Ideální je mít i nějaký otáčivý brus. Nejprve ostří dláta srovnáme a vybrousíme potřebný úhel na otáčivém brusu, chladíme vodou.
- Úhel ostří dláta by se měl pohybovat někde mezi 25-30 stupni.
- Brousky namočíme do vody (hlavně karborundový) a necháme nasát.
- Karborundový brousek položíme na rovnou podložku, nejlépe gumovou a můžeme začít brousit. Brousíme na hrubší straně brousku.
- Zešikmenou část ostří položíme na brousek celou plochou a krouživými pohyby brousíme po celé ploše brousku, dokud se na opačné straně ostří neutvoří "jehla" /grot/.
- Při broušení musí být brousek stále mokrý, ideální je když na něm voda stojí, aby se odplavovaly nečistoty vzniklé broušením, brusivo se nezalepovalo a brusný kámen tolik neopotřebovával.
- Broušení na hrubém brousku se provádí pouze na zešikmené straně dláta, která nám tvoří úhel ostří.
- Pokud máme jehlu po celé šířce ostří, máme nabroušeno a můžeme začít obtahovat. Vyměníme karborundový brousek za břidlici, namočíme vodou, stačí jen trochu, břidlice už tolik nesaje a začneme ostří obtahovat.
- Začínáme zase na zešikmené části ostří a obtahujeme krouživými pohyby po celém brousku. Po chvilce dláto otočíme, celou plochu dláta přitlačíme na brousek a pokračujeme v obtahování na druhé straně ostří. Takto obtahujeme střídavě z obou stran, dokud jehla sama neodpadne.
- V žádném případě jehlu rukou neodlamujeme, musí odpadnout sama při obtahování.
- Po odpadnutí jehly po celé šířce ostří by mělo dláto holit chlupy na hřbetu ruky, pokud neholí, pokračujeme v obtahování střídavě z obou stran, dokud holit nezačne.